Stockholm står för större delen av bergvärmen

Stockholm står för större delen av bergvärmen

I en artikel på VVSforum nämns att Stockholm troligtvis står för 25 % av den totala försäljningen av bergvärme i Sverige. Därmed blir det mycket avgörande för branschen vilka beslut som tas av Stockholm Stad och kranskommunerna. Något som tydligt visade sig i slutet av 2017.

I slutet av 2017 minskade försäljningen av värmepumpar kopplade till bergvärme kraftigt. Detta med 11% mot föregående år och ännu mer om man enbart såg på Stockholm. Orsaken var tydlig. Enligt SKVP var det tydligt kopplat mot ett borrstopp som Stockholm Stad införde.

Ändrad remissinstans

Det som hände 2017 var att remissförfarandet ändrades gällande hur ansökningarna behandlades. Från juli och fram till november under 2017 låg ansvaret på exploateringskontoret för att vara remissinstans. Det innebar en extremt mycket längre handläggningstid med tider upp till fem gånger så länge.

Detta resulterade även att man sa nej till borrning på mark som tillhörde Stockholm stad alternativt mark som ägdes av staden men som var upplåten via tomträttsavtal. På grund av detta ”krångel” och borrstopp skapades problem i branschen.

Generellt var handläggningstiden på 4 – 8 veckor under 2017. Men efter ändringarna tog det upp till 20 veckor.

Regler kan förändra snabbt

Ett annat exempel på att regler kan ändra marknaden snabbt är när ROT-avdraget ändrades. Avdraget är idag på 30% men var tidigare på 50%. Vid större renoveringar innebär detta stora ekonomiska skillnader. Inom vissa branscher menar man att ändringen medförde att konsumenter drog sig för att renovera då kostnaden därmed ökade.

Detta kunde även ses inom värmepumpsförsäljningen. År 2017 publicerade VVSforum en artikel om förändrade försäljningssiffror för värmepumpar. Efter att försäljningssiffrorna gått upp 2015 sjönk det under 2016. SKVP ansåg att just ändrade ROT-regler var en av de stora orsakerna.

Som exemplen visar ovan kan regler snabbt förändra branschen utifrån efterfrågan på produkter och tjänster. Den första regeln gällde enbart Stockholm men påverkade totalförsäljningen över hela Sverige i stor utsträckning just på grund av att ca var femte installation av bergvärme som sker genomförs just i Stockholm. Samtidigt kan flera ändringar skapa ändringar på kort sikt men sedan ”plana ut” över tid. Exempelvis förväntade man sig mer bergvärme under 2018 efter problemen under 2017 för tillstånden. Funderar du över att investera i bergvärme kan du besöka den här sidan.

Hitta nytt iPhone batteri

När man har en telefon som börjar tappa i effekt är det långt ifrån dags att kassera den! Även om en första tanke kan vara att man snabbt behöver införskaffa en ny, kan man komma långt med att byta ut delarna som tappat styrka. Inte minst brukar det vara en fråga om skärm och batteri. Ett uppladdningsbart batteri har en gräns för hur många gånger det kan laddas upp. I takt med att man laddar telefonen tappar den därför i effekt. Över tid blir dessa batterier svaga nog för att bara fungera med laddare. I denna fas har många redan gett upp och kasserat telefonen. Ett iPhone batteri är betydligt billigare än att köpa en hel telefon. Dessutom kan de flesta med sinne för teknik enkelt byta iPhone batteri själva. Vad som krävs är ett batteri, tejp för att hålla batteriet på plats, skruvmejsel och ett par andra verktyg. Om man inte har dessa redskap sedan tidigare batteribyten finns smidiga paket som innehåller allt man kan behöva.

Denna sida har iPhone batterier, skärmar och verktyg. Behöver man en begagnad telefon finns även detta att beställa hem med snabb leverans till närmaste ombud.

Kan man byta iPhone batteri själv?

Ja, de flesta kan utan större svårighet genomföra ett batteribyte. Skruvarna är mycket små och man kan behöva förbereda en ren och tom yta där man kan sitta. Om skruvar tappas kan de vara mycket svåra att hitta igen. Därför är det inte fel att använda en klisteryta eller en magnet. På så vis kan man försäkra sig om att ingenting försvinner under bytet. När man väl fått ett nytt iPhone batteri fastsatt i telefonen kan man omgående börja använda den igen. Det är vanligt att man upplever mycket stor skillnad och att telefonen blir som ny igen!

Förutom att byta batteri på sin iPhone kan man även ersätta skärmen med en ny dito. Även om den inte har sprickor, kan man uppleva den som blästrad och suddig. Det handlar inte nödvändigtvis om tekniken utan mer om att skärmen utsätts för en hel del slitage dagligen. De flesta delar av en iPhone kan bytas ut relativt enkelt om man har rätt verktyg. Någonting man kan tänka på är att sådana ingrepp kan påverka garantin för telefonen. Är de begagnad sedan ett par år kan denna dock redan vara borta.

Govino – Plastglas för alla tillfällen

Måste ett champagneglas vara av glas? Fungerar inte plast bättre?
Govino är ett varumärke som marknadsför mer exklusiva plastglas som kan användas till allt från whiskeykvällen till utflykten. Hållbara plastglas som har samma funktion och estetik som de av glas. Men betydligt mer hållbara och därmed flexibla att använda. Exempel från utbudet Govino plastglas är:

 • Whiskyglas
  Njut av en kyld whisky oavsett om du är i husvagnen, hemma eller i sommarstugan. Perfekt att använda i badkaret där ett sönderslaget glas annars kan skapa stora problem. Ett gediget plastglas med formen av ett whiskyglas.

 • Ölglas för alla tillfällen
  Plastglas för öl brukar förknippas med de glas som ges ut på festivaler och på uteserveringar. Men Govino producerar en helt annan kvalité. Med ergonomi och utseende som ett klassiskt ölglas ges möjligheten att njuta av ölen på allra bästa sätt. I likhet med många andra glas har man skapat ett tumgrepp i glaset vilket ger ett extra bra grepp.

 • Tillbringare
  Tillbringare som är tillverkad av Tritan. Det plastmaterial som kännetecknar Govino och deras produkter. Säljs både separat och i presentförpackning där både karaff och två tillhörande glas ingår. Lika okrossbart och snyggt som övriga produkter i sortimentet.

 • Vinglas
  Går det att dricka vin i plastglas? Allt beror på vilka vinglas som väljs. Det handlar om utformningen på glaset, känslan in handen och dess storlek. Det har med andra ord inget att göra med materialet det är tillverkat av. Govino hävdar att smak och upplevelse blir exakt samma med deras plastglas som andra vinglas.

Samma toppklass i alla plastglas

Govino beskriver sina produkter med att det inte är av glas – men inte heller av vanlig plast. Det är ”Govino”. De har lagt stort fokus på att producera glas som har rätt känsla och utformning och samtidigt har hållbarheten som hårdare plast kan erbjuda.

 • Okrossbara
  Ta med dig plastglasen var som helst – när som helst. Betydligt enklare att ta med på utflykten eller på resan än om materialet är glas.

 • Återvinningsbara
  Använd glasen om och om igen. De klarar av maskindisk. Om de skulle gå sönder slängs de plaståtervinning.

 • Kan maskindiskas
  Som klassiska glas går de att maskindiskas. Men med plastglas skapas betydligt längre hållbarhet.

Dr Martens skor

Dr Martens skor

Grunge, punk och hårdrock. Dr Martens skor har länge förknippats med tuffa och hårda stilar och deras klassiska svarta kängor med stålhätta är lika populära idag som när de först introducerades. Varumärket är brittiskt, men grundades av den tyske militärläkaren vid namn Klaus Märtens. Klaus fick idén till skorna när han befann sig i Alperna. En olycka gjorde att han skadade vristen och de militärkängor han hade var inte bra för läkningen. Han bestämde sig då för att förbättra skorna och förändra designen för att göra de bekvämare. Sagt och gjort, den första Dr Martens kängan var född.

Från stabil känga till lättviktig sko

De första kängorna började tillverkas under sent 40-tal och under åren som följde utvecklades skomodellerna otroligt mycket. Till en början var kängorna rejäla, tunga och robusta. Med det sagt var de bekväma. Men efter ett par års utveckling introducerades den unika Air-sulan. Denna var lätt, bekväm och hade optimal stötdämpning. Idag kan man hitta alla tänkbara modeller från Dr Martens, bland annat de klassiska kängorna men även sandaler, loafers, högklackat och mycket mer. Förutom de klassiska modellerna i svart läder kan man idag även hitta blommönstrade kängor, vita, rosa och högblanka skor.

Trendiga skor

Dr Martens var länge en symbol för arbetarklassen, något som gjorde kängorna omåttligt populära bland punkare. Idag är det dock på ett annat sätt. Kängorna älskas av alla, oavsett stil. Du har säkert sett stora influencers bära kängorna till korta sommarklänningar och till festivaler. De passar helt enkelt till det mesta tack vare deras klassiska och snygga design. De gillas också mycket eftersom deras kvalitet är hög och eftersom kängorna oftast blir snyggare ju mer de används. Det är fördelen med riktiga läderkängor. Tiden gör dem gott och med en bra rutin för att vårda dem, får de en snygg mjuk finish. Lädret formas även efter din fot och steg och blir ett med din fotform. Med riktiga läderkängor sparar man även pengar i det långa loppet. Förutom att Dr Martens erbjuder mängder av skomodeller för kvinnor och män har de även ett stort sortiment för barn, för dig som vill matcha dina skor med hela familjen.

Air Technology

Det har länge funnits ett brett och stort utbud av sexleksaker. Men nu har det introducerats en helt ny produkt på marknaden, den så kallade Womanizer. Detta är en sexleksak till för kvinnor, det är en klitorisstimulerande produkt som fungerar på ett annat sätt än vibratorn. Womanizern är utvecklad med en särskild Air Technology. Denna teknik skapar ett sug som på så vis stimulerar klitoris, helt utan att faktiskt röra vid klitoris. Den sugande effekten skapar en skön vibration och beroende på vilken Womanizer man köper finns ofta olika hastighet och rörelsemönster för ökad njutning.

Luta dig tillbaka och njut

Idag finns det många olika modeller av Womanizer, bland annat modeller med autopilot. Detta är ett särskilt program som tar dig genom en njutningens resa fylld av stimulerande vibrationsmönster och styrkor. Dessutom har man kommit så långt i utvecklingen att produkten är nästintill ljudlös. För dig som gillar att njuta på flera sätt i badkaret eller duschen fungerar även Womanizer här. Den är nämligen utformad på ett sätt som inte alla påminnande produkter är. Den är helt vattentät och tillverkad av ett silkeslent silikon. En stor fördel med den här produkten är att du slipper krångla med batterier. Den laddas smidigt upp med hjälp av en tillhörande laddare.

Så används den

Womanizer kan verka lite tricksig att använda första gången, då den måste sättas rätt till skillnad från vibratorn som kan användas på olika sätt. Den här sexleksaken har som ett munstycke som ska sättas mot själva klitoris. För att sugfunktionen ska fungera så bra som möjligt bör du trycka munstycken mot klitoris så att det på så vis sluter tätt. Tryckvågorna kommer sedan att skapa ett sug och en slags vibration som en del beskriver som ett drömlikt oralsex.

Var kan du köpa den?

Produkten hittar du enklast genom att söka online. Med rätt nätbutik får du den skickad snabbt hem i ett paket som inte avslöjar vad som finns inuti. Nätbutiker med detta typ av sortiment är specialister på att bevara din integritet och leverera dina produkter hem utan att avslöja för andra betraktare av paketet vad det kan vara.

Det är inte bara hundsängens utsida som räknas!

Plastiga och syntetiska material i grälla färger är vanligt bland hundprodukter. Produkter som ofta göms undan hemma eftersom dem inte alls är snygga när de ligger framme. En hundsäng och andra hundprodukter som matchar hemmets övriga inredning gör att hundens saker får en central roll i hemmet, och gör att den känner sig ännu mer som en del av flocken och familjen. Även om design och intryck av en hundsäng är väldigt viktigt, så är det trots allt mest viktigt för oss tvåbenta. Man får inte glömma av insidan av hundsängen, den som ska stötta hunden när den vilar. Även val av tyg är viktigt eftersom många hundar föredrar att vila på särskilda textilier.

Även för hunden är det är viktigt med bra sömn för att må bra och hålla sig frisk. Undersökningar visar att en vanlig anledning till stress hos hundar är just brist på bra sömn. Det kan även leda till att immunförsvaret försämras, att hunden överreagerar på smärta, blir extra känslig för ljud, har svårt att koncentrera sig och blir lättirriterad och aggressiv.

Se till att din hund får flera timmar ostörd sömn varje dag. Hundar behöver betydligt mycket mer sömn än vi människor.  Ge din fyrbenta vän tillräckligt med promenader, träning och annan typ av stimulans. En hund som har använt sin energi kommer också att sova bättre.

Tänk på att en hundsäng ska ha en fyllning som
    • Ger bra stöd åt hundens kropp.
    • Håller formen under många år och timmar av användning
    • Fyllningen, precis som hundsängens yttertyg och sömmar, måste vara slitstarkt och tåligt.

Så fungerar cashback-tjänster

Så fungerar ”återbäringsknappen”

Den som handlar varor på nätet kan med hjälp av diverse cashback-tjänster få återbäring av köpesumman. Utbudet anslutna webb-butiker ökar för varje år vilket gynnar slutkonsumenten. Enklaste sättet att finna de butiker som anslutit sig till återbäringstjänsten man använder, är att logga in på cashback-företagets webbplats. I deras register kan man hitta webbaserade butiker inom en rad olika genre. Såväl kläder som teknik, prylar och tjänster finns representerade. Ett av de större företag som erbjuder cashbback-tjänster är cashbackshopping.se

Allt vanligare är att cashback-tjänster utformar en knapp som underlättar identifiering av anslutna e-handelsföretag. Det är dock inte alla verksamma företag inom cashback-tjänster som erbjuder detta tillägg. Huruvida man uppskattar ”återbäringsknappar” eller inte är högst individuellt. Många föredrar en mer klassisk approach.

Installera – Surfa – Handla

Börja med att registrera dig på någon av de webbtjänster som erbjuder önskad cashback-tjänst. Det finns ett par riktigt stora tjänster i Sverige samt en mängd betydligt mindre. Det är framförallt de stora som har dessa knappar tillgängliga.

Ladda ner knappen via deras sida. Dessa fungerar som tillägg i Google Chrome, Firefox eller andra webbläsare. Så fort den är nedladdad går den att installera vilket inte tar mer än någon minut. Därefter är den aktiverad och ligger automatiskt i bakgrunden i webbläsaren.

När du sedan söker på Google efter något kommer knappen att synas i sökresultatet under de butiker som anslutna. Om du exempelvis söker efter ”snygg tröja” kommer både Nelly och Stayhard att synas bland sökresultatets fem första träffar. Detta är två E-butiker som vanligtvis ha koppling till cashback-tjänster.

I detta fall kan alltså en informationsruta visa att det går att få återbäring vid köp hos denna butik. Därmed ser du direkt vilka butiker som ger återbäring. När du sedan går in på sidan visas det en knapp högst upp i webbläsaren som påtalar att du är inne på en ansluten sida. Genom att klicka på knappen aktiveras bonusen och köpet kan sedan genomföras.

På detta sätt ser du direkt vilka butiker som är anslutna till ditt val av cashback-tjänst. Dessutom behöver du inte logga in på webbsidan för att aktivera återbäringen utan det räcker med att klicka direkt på knappen när du är inne på E-butiken.

Nackdelar?

Det finns ingen direkt nackdel att ha en återbäringsknapp installerad i webbläsaren. Det kan eventuellt upplevas störande att få information om cashback-information i Googles sökresultat men det är något man snabbt vänjer sig vid. Önskar man helt slippa onödig information i sin browser kan man enkelt välja en cashback-tjänst med klassisk funktionalitet.

Sammetskuddar

En klassiker är kuddar i sammet – helst då i härliga färger. Varje hem med aktning har idag en eller flera färger av sammetskuddar hemma. På www.bymrsp.se finns jättefina kuddar i sammet med guldtryck och olika texter. En kudde som är väldigt fin är den som har ett hjärta och texten yourself. Vilket menas  Love Yourself, även den rektangulära kudden i rosa med texter Positive Life, Positive Vibes, Positive Mind är så fin. Alla kuddar finns i grått, rosa, gult eller grönt samt blått. Det som är kul är att alla kuddar finns i olika storlekar och olika guldtryck. Sen finns det en kudde som är handbroderad med pärlor och heter Hello Beautiful- super söt att ge till sin bästa vän. Det finns även små fina neccessärer i sammet med samma text och pärlor Hello Beautiful.

Abecitas historia

År 1932 är där Abecitas histora tar sin början. Det var då som Joel Åkerlund startade företaget AB Corsettindustri som tillverkade bland annat korsetter, bysthållare, strumphållare och höfthållare. Varumärket Abecita hette från början något helt annat, nämligen Cid som sedan utvecklades till Abc Korsetten för att till slut bli Abecita år 1954.

En stor succé för företaget syddes för första gången år 1972 och designades utav Nina Wahlgren, detta var "Lilla undret" bh:n som syddes för första gången av två strumphälar av crepenylon. Abecita köptes senare upp av Swegmark år 1981 där Abecita var ett mer exlusivt alternativ till Swegmark.

Abecita är oeko-tex certifierade och det innebär att största delen av deras sortiment är fritt från kemikalier. "Funktion, bekväm och feminin" är Abecitas ledord för alla deras produkter. Abecita lägger även stor vikt på hållbarheten för deras produkter genom hela processen som börjar redan i designprocessen genom att göra medvetna val för att säkerhetsställa hållbarheten. 

Abecitas vison är att vara den ledande leverantören av bad och underkläder.

Swegmark. nu äntligen hos feminint

Swegmark är ett märke med långa anor och startade sin verksamhet redan 1937 och är idag en av Sveriges ledande varumärken för underkläder. Passform och komfort är två av grundpelarna som har lett till att märket har hög igenkänningsfaktor och håller en hög kvalité. 

Ni har säkert inte undgått underklädesbutiken Feminint.se som är en av Sveriges ledande återförsäljare inom bh och underkläder och säljer många otroligt kända och prisvärda varumärken som exempelvis Freya, Abecita och Spanx. Nu har man äntligen gjort en satsning på Swegmark och plockat in ett stort urval av deras mest kända modeller. 

Gör som många andra och besök Feminint idag och inhandla din nya bh från Swegmark.