Gps klocka är en produkt som ökar säkerheten för barn i yngre åldrar. Istället för att föräldrarna ska ge barnen en mobiltelefon, som kan användas till en rad olika saker, används istället en gps klocka. Men jämför innan den köps. Det är stora skillnader i både kvalité och funktion på de klockor som går att köpa i Sverige.

Har den kamera?

De dyrare klockorna har en inbyggd kamera vilket därmed kan användas av barnen för att visa en speciell sak till den de pratar med. Kamerorna är än så länge relativt dåliga i förhållande till de kameror som finns på mobiltelefoner. Men i vissa fall kan bildkvalitén ändå räcka.

Har den analog urtavla?

En sak som skiljer gps klocka för barn mot de smarta klockor som finns för vuxna är urtavlan. Många barn kan inte de digitala siffrorna vilket innebär att de inte kan tolka vad klockan är om det bara är digitalt. Med en analog urtavla löses detta problem – även om urtavlan är digital.

Har den stegräknare?

Fördelen med att ha stegräknare på barnens gps klocka är att detta kan locka dem till mer rörelse. Utmana dem och ge belöning när de kommer upp till ett visst antal steg. Kanske handlar det inte längre om att vara ute 30 minuter utan att ta 4000 steg…

Har den svensk meny?

Kanske ett måste då ytterst få barn kan engelska. Visserligen finns det klockor som tar hänsyn till att barnen inte kan läsa och har bilder som barnen ska trycka på. Men långsiktigt är det klart bättre att ha svenska menyer.

Hur många fasta nummer finns det?

Tryggheten med en gps klocka för barn är framförallt att man som förälder kan se var de befinner sig och att de kan ringa hem när som helst. På klockan inprogrammeras ett antal nummer som barnet kan ringa genom att välja mellan dem. Men hur många nummer går det att förprogrammera?

Är den vattentät?

Det finns även en fördel att klockan är vattentät. Att behöva ta av den när man är ute och leker en regnig höstdag känns inte flexibelt nog.