När Grease-filmen kom ut i slutet av 1970-talet inrättade huvudrollsinnehavaren Danny Zuko skinnjackan som en självklar del av en tuff och stilsäker outfit. Skinnjackan är också en viktig del av vilken MC-förares skyddskläder och stil som helst. Det är ett praktiskt ytterplagg som skyddar mot både kyla och regn samt slitstarkt om man trillar av motorcykeln. Sedan skinnjackan först blev populär har den utvecklats och finns numera i alla sorters modeller, färgar och storlekar.

Hur tillverkas en skinnjacka?

Den traditionella skinnjackan tillverkas av djurhud. Vanligast är det med djurhudar från nötkreatur, hjort, lamm och antilop. När huden har avlägsnats från djuret så är steg ett att kyla ner huden. Den ska saltas och förvaras sedan i en saltlösning. Därefter behandlas huden för att göra den mer slitstark och mjuk. Denna del av tillverkningen kallad för garvning och består av ett flertal kemiska processer. Sedan ska djurhuden färgas. Vanligast är det att färga den svart eller brun, men intresset för röda, vita och till och med starka färger som gult växer och växer. Numera tillverkas majoriteten av skinnjackor i USA, Italien, Indien, Pakistan och Mexiko och för det mesta används djurhudar som är en restprodukt av den extensiva köttproduktionen.

En stilren eller praktisk skinnjacka

Skinnjackor kan användas i flera olika sammanhang, men vad gäller produktionsprocessen så är det stor skillnad på en skinnjacka som används av moderskärlek och ensam används av praktiska skäl, så som till exempel motorcyklister.

Skinnjackor som är till för att skydda är generellt tjockare. De har ofta kraftigare dragkedjor och är vattentäta, redo för att stå emot de flesta väderförhållanden. Eftersom att de ska skydda kroppen så mycket som möjligt, både vid oväder och vid en eventuell olycka, så är de ofta lite längre och av större modell än vad moderiktiga skinnjackor är. De väger därför ofta också mer. För att skinnjackan ska skydda så bra som möjligt om en mc-förare råkar ut för en olycka så ska skinnjackan vara utrustad med förstärkningar på extra utsatta områden.

Syntetiska skinnjackor

För de som inte känner att äkta läder är ett måste finns även syntetiska skinnjackor som alternativ till jackorna med äkta läder.