Att använda doftljus är en riktigt lyxig inredningsdetalj och ger en härligt stämning i rummet. Hur ska du välja den bästa doften och hur varar doftljuset längre? Det är nämligen rena rama djungel bland doftljusen ute i handeln. Ljuset ska dessutom både passa in och dofta gott i ditt hem. Självklart kan du blanda dofterna!

Vad ska du tänka på inför ett köp av doftljus?

Varumärket och vad ljusets förpackning har för utseende har ingen betydelse. Utan utgå istället från vilken doft du vill ha där hemma. Ett doftljus ska berätta vilken typ av människa du är och vilken känsla du vill förmedla.

Skapa en signaturdoft

När du ska doftsätta ett rum behöver du experimentera dig fram för att ska dig en signaturdoft. Du bör undvika de så kallade banala dofter så som konstgjort bullbak eller nytvättade lakan. Försök med alternativ som berättar vem du är. Ha vilka parfymdofter som du gillar som utgångspunkt.

Doftljus för badrum

Det är alltid extra mysigt att tända ljus i badrummet speciellt om du tar dig ett varmt härligt bad. Har du tänkt att använda doftljus för att dölja dåligt lukt, får du tänka om. För vanligtvis är det svårt att dölja dåligt lukt med hjälp av doftljus. Du bör tänka på vad du använder badrummet till. Är det för att få ett lugn och bli avslappnad. Då passar ett doftljus som doftar trä av någon sort, eftersom det får dina tankar till att bada bastu. Tänder du ett ljus med en frisk doft så blir du piggare vilket är perfekt efter en intensiv och jobbig dag på ditt arbete.

Hur får jag doftljuset att vara längre?

Det finn några tips som du kan använda dig av och ser till att doftljusen vara längre. När du tänder ett doftljus för allra första gånger gäller det att hela ytan av vax blir varmt innan du släcker ljuset. Annars riskerar du att ljuset kommer bilda tjocka stearinväggar eller att det kommer brinna snett. Det tar cirka en timme för ett normalstort rum ska dofta och därefter kan du släcka ljuset eftersom det inte verkar längre för att avge doft.

Går det att flytta ljuset när det är varmt?

När ljusmassan är varm och mjuk ska du inte flytta doftljuset i onödan eller hälla av det överflödiga stearinet som dränker veken. Är ljuset av en bättre kvalitet kommer det med all säkerhet brinna jämt och veken kommer vara upprätt hela tiden. Skulle veken mot förmodan inte vara centrerad kan du försöka flytta den när ljusmassan är mjuk, men använd en pincett så du inte råkar bränna dig.

Vekens längd

Vekens längd ska vara cirka fem millimeter när du tänder doftljuset. Anledningen till varför du ska klippa veken innan du tänder är att då hålls veken centrerad och böjer sig inte lika lätt.

Vart ska doftljuset stå?

Du bör undvika ha doftljus stående i ett fönster eftersom solens värme smälter vaxet och veken riskeras att begravas. Ljuset ska stå mörkt och svalt, vilket gör att doften bevaras bäst.