När det kommer till barns ytterkläder finns det nog inget viktigare än att satsa på kvalité. Kvalité behöver dock inte nödvändigtvis vara synonymt med dyra märkeskläder, men man ska dock passa sig för att handla ytterkläder som inte är utvecklade för rådande klimat. Här i norden är det inte ovanligt att kalla vinterdagar övergår till blåsiga och regniga dagar över en natt. Den fodrade jackan som passade för lekar i snön blir då för tung och varm att bära när barnen vill ut och hoppa i vattenpölar. Barn växer snabbt och det är sällan en jacka passar mer än en säsong. Det betyder dock inte att jackorna är billigare för det. Material och produktionskostnaden är trots allt nästan lika stor som för vuxenkläder. För att slippa lägga tusenlappar för olika typer av jackor kan det vara klokt att välja en allvädersjacka – en så kallad skaljacka.

Den perfekta jackan

Att kunna röra sig fritt i leken är nog vad de flesta barn skulle säga är det viktigaste. Men lika viktigt är det att de håller sig varma och torra. De gamla galonjackorna har under lång tid skyddat våra barn från regn och blåst, men idag när skaljackan gjort entré är det få som väljer att klä sitt barn i det tunga galonmaterialet som inte andas. Skaljackan är nämligen konstruerad för att passa för aktivitet i regn och rusk. Tillskillnad från galon används membran som med hål stora nog för att släppa igenom svett, men små nog för att hålla tätt för regndroppar. Med ett bra membran andas jackan, samtidigt som den både är vatten- och vindtät. . Skaljackans sömmar är också tejpade, vilket hindra regn från att tränga igenom.

Olika typer av skaljackor

Det finns tre typer av skaljackor att välja bland, skaljackor bestående av 3-lager, 2,5-lager och 2-lager. En skaljacka i 3-lager håller i regel bättre, då membranet är fäst i yttertyg och foder. Det gör den slitstark, men också tyngre än skaljackan i 2,5-lager som saknar innerfoder, vars syfte är att vara smidig, lätt och komprimerbar. En 2-lagers skaljacka har membranet endast fastsytt i fodret, vilket gör att den andas bättre. Vilken jacka som passar ditt barn, beror alltså på vilken funktion som prioriteras. Satsa på en skaljacka i bra kvalité och du kan vara säker på att ditt barn kan leka obehindrat oavsett väder. Här finns sortimentet hos Gneis vilka erbjuder hög kvalitet och design.