Många som pimpelfiskar gör det först och främst som en skön naturupplevelse. Det är spännande och roligt att få något på kroken men det är absolut inget måste. Andra tävlar i pimpelfiske och i detta fall är det flest antal eller störst fisk som är målet. Här krävs det betydligt större fokus och kunnande eftersom det är resultatet som räknas. För att det skall bli en bra upplevelse krävs såväl varma kläder som krokar. Det mesta kan hittas enkelt hos outdoorexperten.se eller vilka andra man väljer.

 
Oavsett hur du ser på ditt fiskande finns vägar att gå för att öka chansen till att få napp. Här presenteras några av de tips som kan öka fiskelyckan:

Lär dig sjön

Vid en tävlingssituation har man inte speciellt mycket tid på sig att välja bästa plats för pimpling. Har du möjligheten så studera sjön i förväg. Hör med andra som brukar pimpla här och gå och rekognosera. I och med att många som tävlar har gjort sin läxa är chansen stor att ett flertal pimplare kommer att samlas i små klungor på sjön. Sådana är reglerna och det är bara något att acceptera. Lär dig hantera stressen av att se andra i ögonvrån som drar upp fisk och därmed drar ifrån i tävlingen.

Fiska korta perioder

Fiska i ett hål maximalt 30-40 sekunder om du inte får napp. Det är helt enkelt mer effektivt att borra ett nytt hål och börja om i det fall det inte nappar. Detta istället för att hoppas på att fisken ska röra på sig och komma närmare betet. Statistiskt är det fel väg att gå att vänta. Sök av botten fort och gå vidare om inget händer.

Utnyttja fångstmöjlighet

Har du fått en fisk på kroken så ska du vara snabb att kroka av den för at snabbt få ner pimpeln ännu en gång. Fiskarna hittas oftast i små stim och det är inte sällan som de är nyfikna och vill se vad som rör sig i vattnet. Kom däremot ihåg att avliva fisken snabbt och effektivt innan pimpeln läggs ner igen. Levande fisk betyder diskvalifikation vid invägning.