I vår blogg från våra mountainbikeåkare får vi ta del av tips om det mesta som har med MTB-cykling att göra. Här får vi matnyttig information om den budgetvänliga komponentgruppen SRAM GX Eagle, som lanserades under sommaren.
Förra året släppte SRAM sin Eagle-drivlina med en kedjering och en 12-växlad kassett. De allra flesta mountainbikecyklister som haft förmånen att testa denna komponentgrupp har varit övervägande positiva, bortsett från att vissa har anmärkt på priset. Nu har SRAM därför släppt en version av denna komponentgrupp som är lite vänligare mot plånboken: SRAM GX Eagle.
Den stora skillnaden mellan de olika versionerna av komponentgruppen Eagle, är att XX1 Eagle och X01 Eagle har ett betydligt högre pris än GX Eagle. Detta innebär förstås att komponenterna inte är av riktigt samma fina kvalitet, men det går inte att bortse från att GX Eagle är en riktigt prisvärd komponentgrupp!
Skillnader mellan Eagle-versionerna
En av de stora fördelarna med drivlinor som har en kedjering och en 12-växlad kassett är att de väger cirka 300 gram mindre än drivlinor som har 2 kedjeringar och en 10-växlad kassett, vilket är den typ av drivlina som de ersätter. SRAM Eagle XX1 väger 1 456 gram och X01 väger 1 502 gram. Den nya komponentgruppen GX Eagle väger 1 717 gram, vilket är 215 gram tyngre än X01. Det är framför allt kassetten som med sina 455 gram verkar ganska tung, men vikten är i själva verket inte särskilt anmärkningsvärd för en kassett med 12 kedjehjul där det största har 50 tänder. Jämförelsevis väger 11-växlade Shimano XT 11-46 439 gram, vilket är blott 16 gram mindre.
Vår upplevelse av SRAM GX Eagle är att tillverkaren uppvisat hantverksskicklighet av högsta klass och att drivlinan inte har några konstigheter eller problem. GX Eagle växlar lika bra som X01 och XX1, och växlingen är förutsägbar och konsekvent. Det är inga som helst problem att växla över till det allra största kedjehjulet, och väl där är inte upplevelsen annorlunda jämfört med på övriga kedjehjul. Inte ens när vi växlade snabbt under påfrestning fick vi kedjan att hoppa. För dig som har lite tightare budget finns det all anledning att fästa ögonen på denna komponentgrupp!
Bra cykelkomponenter håller längre och är väl värt att investera i ifall du använder din cykel på daglig basis.