Engångshyvlar i all ära men en rakhyvel av bättre kvalitet är bättre av många anledningar. Dom är visserligen dyrare att köpa men tar man hand om dom på rätt sätt kan dom hålla längre vad än vad dom flesta tror.

Rengör efter varje användning

För att hålla sina rakhyvlar fräscha längre är det otroligt viktigt att göra rent dom, inte bara någon gång ibland utan efter varje användning. Varje gång man rakar sig fastnar både hår, döda hudceller och lödder mellan bladen – vilka tillsammans bilder en tjock beläggning som till slut blir svår att få bort. Det räcker oftast att skölja hyveln i ljummet vatten efter användning, till dess att man ser att inga rester finns kvar. Har något envist fastnat mellan bladen kan man använda en tandborste för att skrubba rent.

Förvaring

Många lämnar sina rakhyvlar i duschen – något som man inte bör göra av flera olika skäl. Till exempel kanske man inte rakar sig varje gång man duschar men man kommer då ändå utsätta hyveln för onödig fukt. Använder du rakhyvel när du duschar ska du alltså se till att ta med dig den ut när du är färdig. Torka av den med en torr handduk eller låt den ligga och lufttorka en stund. Utöver detta ska man se till att sätta på det ofta medföljande plastskyddet som man sätter över själva rakbladen. Detta skyddar mot smuts och kommer hålla bladen skarpa och fräscha längre. Har man tappat sitt skydd ska man tänka på att aldrig lägga hyveln nedåt, så att bladen nuddar underlaget. Lägg den hellre upp och ned i så fall, gärna i ett badrumsskåp eller liknande.

När ska man byta?

Bra rakhyvlar kan användas utan problem ett par gånger innan man behöver slänga och byta ut dom, till skillnad från engångshyvlarna. Har man köpt en variant med utbytbara blad finns ingen regel för hur länge dessa håller men det märker man ganska enkelt själv. Upplever du att bladen inte tar som dom ska är det läge för nya – likaså som den mjukgörande remsan har nötts bort. Rakhyvlar med utbytbara blad håller generellt för 10–15 användningar men det beror givetvis också på användningsområdet. Rakar man sig exempelvis bara under armarna då och då kommer den hålla längre än om man rakar benen också. Känn själv och ta hand om dina rakhyvlar, så kommer dom ta hand om dig!

Besök Shavingroom för rakhyvlar och hudvård.