Så fungerar ”återbäringsknappen”

Den som handlar varor på nätet kan med hjälp av diverse cashback-tjänster få återbäring av köpesumman. Utbudet anslutna webb-butiker ökar för varje år vilket gynnar slutkonsumenten. Enklaste sättet att finna de butiker som anslutit sig till återbäringstjänsten man använder, är att logga in på cashback-företagets webbplats. I deras register kan man hitta webbaserade butiker inom en rad olika genre. Såväl kläder som teknik, prylar och tjänster finns representerade. Ett av de större företag som erbjuder cashbback-tjänster är

Allt vanligare är att cashback-tjänster utformar en knapp som underlättar identifiering av anslutna e-handelsföretag. Det är dock inte alla verksamma företag inom cashback-tjänster som erbjuder detta tillägg. Huruvida man uppskattar ”återbäringsknappar” eller inte är högst individuellt. Många föredrar en mer klassisk approach.

Installera – Surfa – Handla

Börja med att registrera dig på någon av de webbtjänster som erbjuder önskad cashback-tjänst. Det finns ett par riktigt stora tjänster i Sverige samt en mängd betydligt mindre. Det är framförallt de stora som har dessa knappar tillgängliga.

Ladda ner knappen via deras sida. Dessa fungerar som tillägg i Google Chrome, Firefox eller andra webbläsare. Så fort den är nedladdad går den att installera vilket inte tar mer än någon minut. Därefter är den aktiverad och ligger automatiskt i bakgrunden i webbläsaren.

När du sedan söker på Google efter något kommer knappen att synas i sökresultatet under de butiker som anslutna. Om du exempelvis söker efter ”snygg tröja” kommer både Nelly och Stayhard att synas bland sökresultatets fem första träffar. Detta är två E-butiker som vanligtvis ha koppling till cashback-tjänster.

I detta fall kan alltså en informationsruta visa att det går att få återbäring vid köp hos denna butik. Därmed ser du direkt vilka butiker som ger återbäring. När du sedan går in på sidan visas det en knapp högst upp i webbläsaren som påtalar att du är inne på en ansluten sida. Genom att klicka på knappen aktiveras bonusen och köpet kan sedan genomföras.

På detta sätt ser du direkt vilka butiker som är anslutna till ditt val av cashback-tjänst. Dessutom behöver du inte logga in på webbsidan för att aktivera återbäringen utan det räcker med att klicka direkt på knappen när du är inne på E-butiken.

Nackdelar?

Det finns ingen direkt nackdel att ha en återbäringsknapp installerad i webbläsaren. Det kan eventuellt upplevas störande att få information om cashback-information i Googles sökresultat men det är något man snabbt vänjer sig vid. Önskar man helt slippa onödig information i sin browser kan man enkelt välja en cashback-tjänst med klassisk funktionalitet.