Det finns både likheter och skillnader mellan en infraröd bastu och en traditionell variant. Båda används för en skön och avkopplande stund – en stund av att njuta av värme. Till skillnaderna hör bland annat uppvärmningsmetod och delvis också vilken upplevelse man får. Läs mer om det nedan.

Annorlunda uppvärmning i en infraröd bastu

Den största skillnaden mellan en infraröd bastu och en vanlig är egentligen när det gäller själva uppvärmningen. En infraröd bastu värms inte av något aggregat som hettas upp, utan av infrarött ljus som kommer från paneler. Infrarött ljus har en förmåga att tränga in i kroppen på djupet så enkelt förklarat kan man säga att det är kroppen som värms upp, och inte luften runt om den.

Utseende

För att bygga en traditionell bastu med aggregat finns en del regler att förhålla sig till. Bastun är då som ett eget litet rum medan en infraröd bastu kan köpas som byggsats och ställas nästan var som helst. Man kan även bygga om en vanlig bastu till en infraröd, genom att montera infraröda paneler i den – då ser dom såklart nästan likadana ut.

Upplevelse och effekt

Bastun har använts i hundratals år för att främja hälsa och välmående – även långt innan den infraröda tekniken fanns. Många pratar dock om att upplevelsen i en infraröd bastu är en annan, eftersom temperaturen är så pass mycket lägre. Det finns förstås många som gillar både tanken på och känslan av att basta riktigt hett men det passar kanske inte för alla. Den behagliga temperaturen i kombination med det infraröda ljuset ger även en rad olika effekter på kroppen – till exempel att muskler och leder mjukas upp och lika så huden. Genom den kraftiga svettning som ofta uppstår, oavsett vilken typ av bastu man bastar i, ger också kroppen en slags detox.

Andra hälsofördelar till följd av bastande sägs bland annat vara följande:

  • Stärkt hjärta
  • Sänkt blodtryck

Det finns alltså en del skillnader mellan en infraröd bastu och en klassisk – både vad gäller hur dom fungerar, delvis hur dom ser och samt vilken upplevelse man kan förvänta sig. För den som har svårt att stå ut med dom höga temperaturer som en traditionell bastu erbjuder, kanske en med infrarött ljus kan passa bättre – och vice versa.