Har man köpt att gammalt hus med unken lukt, en husvagn som luktar cigarettrök eller upptäcker den motbjudande lukten av mögel i sommarhuset kan man använda sig av ozonbehandlingar för att råda bort på problemet. För det behövs en ozongenerator – vars främsta jobb är att just ta bort dålig lukt från olika typer av utrymmen. Läs mer om hur det fungerar här.

Så kan man ta bort dålig lukt med ozon

Att ta bort dålig lukt med ozon är effektivt och fungerar dessutom på dom flesta typer av oönskade lukter. Effekten får man genom att koppla in en ozongenerator i det aktuella utrymmet. En sådan omvandlar syret i luften till ozon – en gas som har förmågan att bryta ner både bakterier och luktbärande ämnen. När behandlingen sedan är klar har ozonet återgått till syre igen.

Nedan följer exempel på lukter som kan behandlas med ozon:

  • Mögel – Mögel är ett relativt vanligt problem och det är inte alltid det syns – men däremot kan man känna lukten. Att ta bort dålig lukt från mögel med ozon är effektivt och väldigt enkelt.
  • Unken lukt – Unken lukt är vanligt i till exempel källarutrymmen där ventilationen ofta är bristfällig. Ozon fungerar utmärkt även här.
  • Röklukt – Röklukt av olika slag kan vara både motbjudande och irriterande och kan dessutom vara väldigt svårt att få bort. Det gäller röklukt som kommer både från cigaretter och brand men även här kan alltså en ozonbehandling göra skillnad.
  • Kemiska lukter – Kemiska lukter, från till exempel oljor och rengöringsmedel, kan kännas starka och vara svåra att få bort. Med en ozonbehandling råder man enkelt bot på det problemet.

Ozon kan även användas för att ta bort dålig lukt av urin, lukter som kommer från husdjur och lukt från impregnerat byggmaterial mm.

Var fungerar ozonåtgärder mot odör

Att ta bort dålig lukt med ozon fungerar i stort sett överallt. Det kan som sagt vara i ett gammalt hus – där utrusningen går att använda i alltifrån krypgrund till bostadsrum. Det kan också vara i andra typer av byggnader, så som sommarhus, garage, förrådsbyggnader och så vidare.

Man kan även ta bort dålig lukt med hjälp av ozon i lägenheter och flerbostadshus likaväl som i båtar, bilar och husvagnar. En ozonbehandling kan alltså utföras i alla typer av utrymmen och dessutom tar en behandling bara ett par timmar.