Alla mopeder som säljs på marknaden kommer i olika klasser. Varje klass har en viss typ av vikt och enhet för hur fort den får köras och av vem. Exempelvis klass 1 får inte överstiga 45 km i timmen och får köras av en person som fyllt 15 år. Dessa mopeder brukar i folkmun kallas för EU-moppe. Moped klass 2 får inte överstiga 25 km i timmen och sedan finns en variant av klass 2 som har en laglig hastighet upp på 30 kilometer i timmen.

Alla som någon gång har kört en moppe vet att 30 kilometer i timmen inte är särskilt mycket. 45 km i timmen är inte heller riktigt vad som stimulerar en 15-åring som vill imponera på vänner och tjejerna i klassen. Så vad innebär det att trimma moppen? Ja man ändrar helt enkelt i de olika reservdelarna för att få mopeden att gå snabbare. Det är inte lagligt och polisen märker relativt omgående att en moppe är trimmad. Steget att ändå trimma sin moppe är inte särskilt stort, särskilt som ”alla andra” också gör det.

Trimma moped

Så vad är det då för delar som byts? Ja det kan variera. Det handlar bland annat om att byta drevet på mopeden, byta huvudmunstycket till bensintillförseln, plana ut topplocket för att ge bättre acceleration, dra ut eventuella pluggar som är ditsatta just för att mopeden inte ska kunna gå för fort samt att byta luftfilter för att det inte ska höras att moppen är trimmad är några av åtgärderna för den vill som köra snabbare. På trimbutiken.se hittar du alla delar du behöver.

Den som trimmar sin moppe bör dock vara medveten om riskerna. Påföljden är en kraftig bot samt att om du brutit mot trafikregler och uppvisat oförsiktighet mot medtrafikanter så kan du anses olämplig i trafiken. Detta kan få till följd att det så kallade lämplighetsintyget skjuts upp och du får inte ta körkort vid 18 års ålder utan får vänta till senare. För vuxna personer som kör trimmade moppar kan påföljden faktiskt bli fängelse eftersom man framför ett fordon som inte är lämpligt för trafiken och detta anses som olovlig körning där påföljden är indraget körkort och upp till sex månaders fängelse beroende på omständigheterna.