När man funnit sina nya favoritskor är det bra om man kan ta hand om dessa korrekt för att de skall stå sig i flera år! Skor som är tillverkade i skinn är extra viktiga att behandla och vårda. I annat fall slits skinnet betydligt snabbare och kan även lättare skadas till den grad att den lättare tar in fukt. Det finns en hel del olika varumärken som tar fram bra modeller som går att vårda rätt. För att hitta gant skor eller andra kända fabrikat rekommenderar vi länken. Orsaken att en del ändå inte tar hand om sina skinnskor på rätt sätt handlar oftast om brist på kunskap. För det är relativt enkelt att vårda skorna – bara man har rätt kunskap och rätt tillbehör.

Rengör smutsiga skor

Ta för vana att göra ren skorna om de blivit onormalt smutsiga.  Enklast sker detta med en vanlig skoborste. Dessa är utformade för att på ett mjukt och effektivt sätt rengöra skon. Det går självklart med andra slags borstar också men risken är att de är för hårda och därmed skapar ”rivmärken” i lädret. Som alltid är det är det bäst att använda de produkter som är tillverkade för ändamålet.
Är det riktigt svåra fläckar kan läderrengöringsmedel köpas in. Detta finns i de flesta välsorterade skobutiker.

Använd skokräm

Det andra man regelbundet bör göra är att putsa upp skorna med skokräm. Ett flertal av dessa produkter har en stor del färgpigment vilket gör att man bör välja skokräm efter nyansen på skon. Genom att använda skokräm får man därmed fram lystern och färgen på skon tydligt. Men skokrämen har inte bara en estetisk funktion utan skapar även impregnering samt ger näring till lädret.

Impregnera

Sista steget är att impregnera skon.  För även om skokrämen skapar en viss impregnering så nås bästa resultat om ren impregneringsprodukt används. På läderskor rekommenderas impregneringsspray alternativt impregneringspasta.
Tänk på att hellre satsa på kvalité än ett lågt pris. Överlag gäller ”Du får det du betalar för”.